Ивайло Димитров: Като свой личен ангажимент приемам каузата на малкия и среден бизнес, който понася най-тежките удари

Ще се боря за неговото оцеляване

Ивайло e завършил специалност „Индустриално инженерство“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Работи като технически ръководител във фирма „Иноксис“. Технократ, притежаващ завидното умение да организира и да ръководи екип.

„Като инженер, който има представа от производство, мога да ви уверя, че крайния резултат винаги зависи от три простички неща: дисциплина, последователност на действията и екипност. Имам опит за работа в екип, както и опит да го ръководя. Не би трябвало да е по-различно и в Народното събрание, още повече, че там се коват законите, които трябва да подредят живота в нашата държава.

В политиката нямам богат опит - само като общински съветник в местния парламент. Трудно ми е да разбера едно нещо: как е възможно тук в Разград, ние да намираме общ език, като представители на различни политически сили, когато решаваме общите проблеми на хората от града и общината, а в Парламента някак си не се получава? Убеден съм, че в политиката екипността е повече от задължителна. Когато от работата ти зависи живота и съдбата на милиони хора, няма място за политиканство, дребни сметки и демонстрация на болно его.

Осъзнавайки, че малкия и средния бизнес е гръбнака на една държава ние от БСП сме готови да работим и сформираме екип, който да разработи и приложи както краткосрочни, така и дългосрочни мерки в помощ на бизнеса. Готови да водим диалог с разум и отговорно отношение към проблемите на хората от тези среди.

Ето защо предлагаме в най кратки срокове:

-Бързо изплащане на безвъзмездната финансова помощ по одобрените проекти за помощи за малкия и среден бизнес, заявени още през 2020 г. във връзка с пандемията от Covid-19.

-Ускоряване на процеса по наддоговаряне по процедурата за  подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.

-Българското правителство да подкрепи предложението на Европейската комисия за удължаване на Временната рамка за държавни помощи до 30 юни 2022 г.

-Средствата за организация и управление на грантовите схеми да бъдат намалени от 5% на 3%.

-Законодателни промени в ЗДДС за увеличение на прага за регистрация по ЗДДС от 50 хил.лв на 100 хил. лв.

Мерки за подобряване на бизнес климата в страната:

-Насърчаване на дигитализацията на процесите в предприятията, създаване на възможности за внедряване на цифрови технологии, повишаване на дигиталните умения на работниците/служителите чрез създаване на инструменти за финансиране от фондовете на ЕС и НПВУ.

-Регламентиране на дистанционната работа /home office/ и създаване на дигитални трудови книжки.

-Облекчаване на процедурите за свързаност на предприятията към мрежови структури (ВиК, ел. енергия, газ и др.).

-Опростена ликвидация на малки компании с никаква дейност.

-Функционална стартъп виза (лесен достъп до трудов пазар на предприемачи от трети държави, които доказват, че ще развиват бизнеси с висока добавена стойност).

-Създаване на пакет закони за фирмения фалит, за втори шанс на закъсалите фирми (реструктуриране /оздравяване/извънсъдебни споразумения), междуфирмената задлъжнялост.

-Премахване на възможността за възлагане на in-house обществени поръчки на предприятия, които не разполагат с необходимия човешки, технически и финансов капацитет да извършат мин 90% от възлаганата им дейност.

Връхлитат ни криза след криза, а животът  стана невероятно труден. Като свой личен ангажимент приемам каузата на малкия и среден бизнес, който понася най-тежките удари. Ще се боря за неговото оцеляване. Тези хора заслужават ефективна държавна подкрепа и аз ще работя за това.  При това тази подкрепа трябва да стигне до тях максимално бързо, изчистена от излишни бюрократични бумаги и финдифлюшки.“