Корнелия Нинова в Разград: Оставането на кабинета Борисов е гаранция за нови и нови кризи

28.01.2020 г.

"В дебата за вот на недоверие управляващите казаха, че ако правителството падне, няма кой да реши кризата с водата и боклука. Точно обратното е. Оставането на кабинета Борисов е гаранция за нови и нови кризи."  Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в Разград, където е по покана на кмета Денчо Бояджиев по повод празника на града. 

Тя коментира, че преди дни управляващите са сътворили ново и опасно напрежение с внесена на тъмно, между първо и второ четене, поправка в закона за БНБ, с която отварят вратичка за промяна на курса лев спрямо евро. "След като авторитетните   професор Вучева, проф Дуранкев и други финансисти и икономисти разкриха рисковете за България, днес премиерът гарантира, че няма да има обезценка на лева и поскъпване на стоките и услугите. Гарантира на думи. Документите говорят друго. Затова имам 5 въпроса към Борисов. 1. Взимал ли е Министерският съвет решение за такава промяна в закона?-  по наша информация, не. Защо МС бяга от тази отговорност и се крие зад депутати. 2. Разпореждал ли сте на Менда Стоянова да внася тази поправка в последния момент без обществено обсъждане? 3. Стои ли партия ГЕРБ зад това предложение? 4. Вярно ли е, че Управителният съвет на БНБ не е питан за становище и негови членове са научили от медиите? 5. Истина ли е, че има външен натиск за това решение?"- каза Корнелия Нинова. 

Според нея  за пореден път важни за българите решения се вземат на тъмно, умишлено се скриват в някоя преходна разпоредба на закон, не се чуват професионалистите и за последиците никой не е отговорен. "Ето този модел на управление на държавата трябва и може да бъде спрян. Алтернативата в конкретния случай: или оттеглете този текст, или запишете изричен друг, че по време на преговорите и до влизането в Еврозоната България няма да променя курса лев-евро. Всичко останало са празни приказки за наивници", коментира Нинова. 

В Разград тя се се срещна с представители на  общинската и областната организация на БСП по тяхна покана.