Таско Ерменков, водач на листата на "БСП за България във Разград: Децентрализацията на финансите ще донесе повече финансови средства на общините

Мар 27, 2021 РАЗГРАД Новини Избори 0 942

27.03.2021

Какво обеща ГЕРБ в областта на енергетиката, какво свърши и какво не изпълни разясни Таско Ерменков, специалист в сферата на енергетиката и водач на листата на "БСП за България" в Разград, за зрителите на "Предизборно студио" по БСТВ: "Интересен въпрос с елементарен отговор. ГЕРБ в управленската си програма обещаха 5 неща и не изпълниха нито едно от тях. Провалиха проучването за добив на газ в дълбоко Черно море, а то ни беше приоритет. Не се съобразиха с препоръките на Световната банка за прекратяване на договорите с американските централи, отново бе приоритет. Не направиха ревизия и не оптимизираха работата на държавните дружества “Марица-Изток” 2, БЕХ. В последните 4 години не завършиха нито един интер конектор и пълна либерализация на пазара на газ и електроенергия, и слава богу - щяхме да постигнем точно обратен ефект."

Ерменков обясни обстойно какъв е планът на БСП за развитие на енергетиката в страната: "При нас на първо място е да спасим ядрената енергетика, това означава да направим такава процедура за завършване на АЕЦ-Белене, която да привлече инвеститори. Планираме същевременно с това да работим върху развитието на АЕЦ-Козлодуй след изтичането на ресурса на 5-ти и -ти блок. Има възможност да се ориентираме и към малки модулни реактори, ако имаме лицензирани реактори към този момент. Удължаването на живота на реакторите на централата зависи от това да се подложат на съотвения контрол и да бъде направена проверка от съответния инвеститор. Ще осигурим електро енергийна стабилност в държавата чрез спасяване на комплекса „Марица-Изток“, което е изключително трудна задача. Ще убедим Европейската комисия, че нашите централи не могат да бъдат затворени преди 2030-2035 г. и докато излизат от експлоатация постепенно ще въвеждаме нови инсталации и ще модернизираме комплекса, за да стане съвременен енергиен център за зелена енергия. Това ще се случи постепенно и бавно, така че нито един работещ в централите и мините да не остане безработен, и нито една фирма да не фалира. Планираме ускорено завършване на интерколекторите за да има истинска диверсификация и разпределение на източниците на газ, за да има ценова конкурентност между тях"

"Държавата ни концентрира целия си капитал и възможности в пет области, за сметка на останалите, наоколо България се превръща в пустиня. В Разград сме на последно място по брой лекари на глава от населението, по успех в образованието, по инвестиции и по среден доход. За сметка на това сме на първо място по безработица, цена на водата и по обезлюдяване, за това едно от нещата, които ние от БСП ще направим е да започнем политика на догонване на останалите региони. Всички тези проблеми на Разград са наш приоритет. Едно от нещата, които би помогнало е така наречената децентрализация на финансите, тоест повече финансови средства при общините. Единственото нещо, което моля симпатизантите на БСП е да излязат на 4-ти април и да гласуват с №4 в интегралната бюлетина и да не се страхуват - гласуването е много по-малко опасно от кварталния магазин и големите хипермаркети. Ако на 4-ти април ние не преодолеем страха, на нас ни предстои 4 години след това да живеем в страх за хляба и за живота си", отправи призив към хората Ерменков относно предстоящите избори.