Милена Йорданова: Кубрат е моят град, моята любов и кауза

Боли ме, когато виждам сутрин автобуси, които извозват хората на работа към близките по-големи градове, споделя кандидатът на БСП за кмет на общината 

МИЛЕНА ЙОРДАНОВА е родена в Исперих. Завършила е Политехническа гимназия "В. Левски" в родния си град и ВХТИ в Бургас - инженер-химик. Била е технолог и началник отдел във фирма "Лудогорска слава" в Исперих. В продължение на 31 г. е работила в дружество "Лудогорие-91" в Кубрат, където е заемала различни ръководни длъжности. Била е председател на СО на КНСБ в предприятието. От 2014 г. досега е лаборант ПСОВ във ВиК "Меден кладенец" ЕООД в Кубрат. Майка е на три дъщери и баба на четири внучета. Владее разговорно руски и френски език. Номерът на бюлетината на Милена Йорданова и БСП е 10.
 
- Г-жо Йорданова, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Кубрат от БСП?
 - Приета съм в БСП през 1979 г. като студентка във ВХТИ в Бургас в обща партийна организация на студенти и преподаватели. Тогава това беше чест за всеки млад човек.
 Късметлия съм, че имах и имам възможността да работя по специалността си и това определено ме прави щастлив човек. През всичките години съм натрупала много знания и опит в управлението на различни процеси.
 Кубрат е моят град и моята кауза. Искам да приложа професионалния си и човешки опит и знания в полза на хората в него. Дълги години съм в ръководството на общинската партийна организация и смятам, че издигането на кандидатурата ми от БСП е добър атестат за мен като личност и професионалист. Решението да приема номинацията ми за кмет на Кубрат не беше труден избор. Необходима е промяна в управлението на общината. Една жена се позиционира добре там, където се работи за обществените интереси на много хора. В нас, жените, е заложено да се грижим за другите.
 - Кои са основните проблеми в града и общината, които стоят за разрешаване пред бъдещия кмет?
 - Проблемите, които трябва да се решават, ще отнемат не един мандат. Най-големият проблем на Кубрат е намаляване на жителите му в резултат на липсата на работа и доходи. Хората отиват другаде да работят, а някои направо мигрират към големите градове или извън страната. Във всяко второ семейство има работещ в чужбина. Голяма част от тези хора със сигурност няма да се върнат в общината. Не съм носталгична, но в града ни имаше няколко големи предприятия, които осигуряваха препитание на хората от община Кубрат. А сега сутрин виждам много автобуси, които извозват хората на работа към близките по-големи градове. В резултат на това намалява и броят на децата в училище, закриват се учебни заведения, а общината обезлюдява. А какво е един град без своите жители!?
 Друг проблем е чистотата и сметосъбирането. Много често контейнерите са недостатъчни и си представете какво става около тях, когато се препълнят. Неотдавна се поставиха контейнери за разделно събиране на отпадъците, но не всички хора знаят как да ги използват и много бързо смесиха боклука. Необходима е сериозна информационна кампания за разделното събиране на отпадъците, за нерегламентираните сметища и може би осъществяването на още по-сериозен контрол. Това е важна и продължителна работа, която няма как да стане за един ден. Тя обаче трябва да се подхване от общинската управа, за да бъдат хората информирани и да има наистина положителен ефект от разделното сметосъбиране.
 - Споделете идеите, залегнали в предизборната ви платформа. Какви качества трябва да притежава добрият кмет?
 - Приоритетите в нашата платформа са в няколко основни направления. Искаме да спрем ударната разпродажба на общински имоти, земеделски земи, пасища и общински сграден фонд. Наша кауза е да превърнем градската среда в приветливо място за живеене и да осигурим условия за достойни доходи на хората чрез заетост в производството.
 Ако жителите на Кубрат ми гласуват доверие и ме избират за свой кмет, ще направя и невъзможното да помагам на социално слабите и на хората в неравностойно положение. Мой приоритет е общината да създаде условия младите хора да останат в града.
 Що се отнася до качествата на добрия кмет, задължително всеки ръководител трябва да създаде екип от правилните специалисти, необходими за управлението на града и общината. Много е важно да има чуваемост между него и гражданите по отношение на техните потребности. Кметът трябва да създава чувството за справедливост и да е отговорен за действията си. Той трябва често да се разхожда из града, за да може да открива сам проблемите. Добрият градоначалник трябва да има доверието на хората и да комуникира правилно с тях и по възходяща, и по хоризонтална линия.
 - Какви са вашите послания към жителите на Кубрат?
 - Моят град е Кубрат. Ще работя с всичката си воля, знания и грижа, за да върна вярата и надеждата на хората в него.

 

Интервю на Юлия Кулинска 

Дума 19. Октомври 2015 , брой: 240